pirulapublic
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
HomeHírek MátrixGalériaBelépésRegisztráció

 

 Elysium - Zárt világ (2013)

Go down 
SzerzőÜzenet
Enigma

Enigma

Hozzászólások száma : 30
Csatlakozott : 2013. Oct. 03.

Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) EmptyVas. Nov. 10, 2013 6:22 am

Odalenn nehéz az élet. A Föld a jövőben túlzsúfolt, romba dőlt, mocskos és veszélyes hely lesz. Aki teheti, inkább felköltözik az Elysium biztonságos, rendezett és békés világába - egy hatalmas mesterséges holdra, melyet kiváltságos lakói gondosan védenek a lentiektől...(port.hu)


Ezt nemrég fedeztem fel és nagyon komoly film, mindenképpen érdemesnek tartom a megtekintésre.


A hozzászólást Enigma összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. Nov. 11, 2013 4:36 am-kor.
Vissza az elejére Go down
hamsa
Admin
hamsa

Hozzászólások száma : 354
Csatlakozott : 2013. Jan. 23.
Kor : 33

Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Re: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) EmptyHétf. Nov. 11, 2013 12:32 am

A film azért picit jóval többről szól szerintem mint így elsőre leírtál.

Mindig fontos, hogy a film mondanivalóját mindig a főszereplő(k) karakterei fogják meghatározni. Itt egy olyan fickót kapunk, aki régen bűnöző volt, és még mindig meg van benne a hajlam, ezen kívül magát jónak gondolja, sőt a körülmények áldozatának. E mellé kapjuk a környezetét és a sorsát, miszerint ő mindenáron jól és helyesen akar cselekedni, de lám, mindenki gonosz és aki jó tét lélek, azt azonnal kihasználják, megalázzák és ha bajba kerül, akkor gond nélkül sorsára hagyják.

Aztán fontos megnézni, milyen világban játszódik a film. Itt éppenséggel ketté van szedve. Van egy Föld és van egy mesterséges bolygó. Ebben a filmben, a Föld mint a "pokol" megtestesítője. Az emberek szenvednek, egymást rabolják ki, és folyamatos a félelem, akiket folyamatos kontroll alatt tartanak. Ezt főleg az is mutatja, hogy ebben a világban az "inkább a pokolban királyként, mint a mennyben szolgaként" elv érvényesül. Ezzel szemben ott van a mesterséges hold, ami a "mennyországot" szimbolizálja. Egyfajta tökéletes lét, ahol az emberek boldogan és "örök" életben / egészségben élhetnek, nincs gondjuk semmire, persze ennek az ára az, hogy komoly kontroll ("szolgaság") alatt élnek.

Itt jön benne a konfliktus. A két oldal örök harca. A "pokolból" folyamatosan a "mennybe" akarnak betörni, azok akik a pokolban ragadtak úgy érzik és azt vallják, nekik is joguk van a mennybe kerülni. Mindenkinek más oka van, ezt is jól megjelenítik, ugyanakkor egy közös bennük, mégpedig, hogy egyik sem érdemli meg azt, hogy felkerüljön. Ezt persze úgy állítják be a filmben, mintha ez egy rajtuk kívül álló ok lenne, és ők semmilyen szinten nem felelősek azért, hogy ott vannak, ahol.

Ezzel szemben persze a mennybéli "vezetőség" örök ellenséget lát a pokolban élőkben, így azokat pusztulásra ítélik. Így nagyon ügyesen a nézőben olyan érzelmeket vált ki, miszerint a mennyben sokkal gonoszabb lények (ezzel együtt maga Isten is) élnek, mint a pokolban.

De ez persze csak a legmélyebb szinten értelmezhető így, igazából ez nem ennyire egyértelműen csapódik le (Engem ne számoljunk bele, pár éve, mióta "felébredtem", már az ilyen ábrázolásokon meg sem lepődöm).

Ugyanakkor ezt egyszerű társadalmi nézetre is le lehet redukálni. A gazdagok és szegények ellentétei, okosak és buták, kormány és a nép, stb.

A film mély tartalmát félretéve, a legegyszerűbb üzenet az, hogy: nem baj ha bűnöző vagy, nem baj, ha rossz dolgokat csinálsz, nem baj ha kinyírsz embereket, ha másokat bántasz, ha öntörvényű vagy. Te csak a körülmények áldozata vagy!

_________________
Ha teszed a dolgod a világban, meghalhatsz! De ha nem teszed mi értelme élned?
Vissza az elejére Go down
Enigma

Enigma

Hozzászólások száma : 30
Csatlakozott : 2013. Oct. 03.

Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Re: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) EmptyHétf. Nov. 11, 2013 5:08 am

Hmm, én a port.hu ismertetőjéből írtam ki egy részletet. Nos, ez is egy nézőpont amit itt leírtál. A kifejtésed logikáját is valamennyire értem, bárt szerintem kissé kicsavarod és belemagyarázol dolgokat.
A film igazából azt mutatja SZERINTEM, hogy van egy mesterséges mű-Hold a Föld körül (Elysium) ahol a gazdagok élnek tiszta és urbánusan tökéletes világukban, aminek árát a lent rekedt népek és a természet kizsákmányolásával fizettették meg. ( formailag nem de lényegében jelenleg is így élünk)
Hogy a fent élők miféle szolgaságban élnek az számomra nem derült ki, hiszen övék szinte minden vagyon amit javarészt a Földön élők termelnek meg.
"Ezzel szemben persze a mennybéli "vezetőség" örök ellenséget lát a pokolban élőkben, így azokat pusztulásra ítélik. Így nagyon ügyesen a nézőben olyan érzelmeket vált ki, miszerint a mennyben sokkal gonoszabb lények (ezzel együtt maga Isten is) élnek, mint a pokolban."


Erre mondom azt hogy belemagyarázás hiszen a fent élők egyértelműen a gazdagok (és hataloméhesek a bemutatott karaktereik alapján).Ami viszont egyértelműen igaz : 
"A film mély tartalmát félretéve, a legegyszerűbb üzenet az, hogy: nem baj ha bűnöző vagy, nem baj, ha rossz dolgokat csinálsz, nem baj ha kinyírsz embereket, ha másokat bántasz, ha öntörvényű vagy. Te csak a körülmények áldozata vagy! "

Ezzel teljesen egyetértek habár az is lehet, hogy esetleg a személyes változás esélyét, mások szolgálatát illetve a változtatási lehetőséget akarták a főhős önfeláldozásának útján keresztül bemutatni egy totalitárius rendszerben.
Sajnos az hogy ki bűnöző ma már egyre relatívabb.
Vissza az elejére Go down
hamsa
Admin
hamsa

Hozzászólások száma : 354
Csatlakozott : 2013. Jan. 23.
Kor : 33

Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Re: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) EmptyHétf. Nov. 11, 2013 9:33 am

Jaja, lehet így rövidített verzióban kiforgatásnak tűnik. Én pont arra akartam utalni, hogy azért a "mennybéli" vezetőség sem annyira gonosz. Hanem van 1-2 elkötelezett személy, akik mindenáron meg akarják akadályozni a "pokolbeli" lelkek feljutását az űrhajóra. Ezzel együtt pedig tetteik az őket irányítókat fogják jellemezni. A "jó akaratuk" viszi őket a gonoszságba. Ugyanakkor bár, nem mutatják a lakosokat az űrhajón, de nyilván vannak, hiszen nem véletlenül olyan bazi nagy. Ez persze csak azt mutatja, hogy ők mit sem tudnak arról, hogy valójában mi történik körülöttük, csak élvezik a "boldogságot".

_________________
Ha teszed a dolgod a világban, meghalhatsz! De ha nem teszed mi értelme élned?
Vissza az elejére Go down
Freya

Freya

Hozzászólások száma : 85
Csatlakozott : 2013. Feb. 08.

Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Re: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) EmptyCsüt. Nov. 14, 2013 5:44 am

Elysium-ról nekem hirtelen egy másik film is eszembe jutott, a Pandorum. Abban az űrhajót hívták így, ami eleinte csak telepeseket szállított egy másik bolygóra, aztán a film közepére kiderült, hogy az emberiség megmaradt tagjai utaznak rajta.
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
Elysium - Zárt világ (2013) Empty
TémanyitásTárgy: Re: Elysium - Zárt világ (2013)   Elysium - Zárt világ (2013) Empty

Vissza az elejére Go down
 
Elysium - Zárt világ (2013)
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
pirulapublic :: Média/Tudatmanipuláció/Kontroll :: Világunk a filmek tükrében (csak filmek)-
Ugrás: