HomeGy.I.K.Hírek MátrixGalériaBelépésRegisztráció

Share
 

 Klónoznák a Neandervölgyit?

Go down 
SzerzőÜzenet
Grinderbar

Grinderbar

Hozzászólások száma : 34
Csatlakozott : 2013. Jan. 29.

Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? EmptyVas. Feb. 17, 2013 6:48 am

Elsőre nem tudtam eldönteni most sírjak vagy nevessek. Nem valószínű hogy a közeljövőben klónoznak Neandervölgyi embert de ennek megvan a lehetősége és ez nagyon ijesztő.

A Harvard Medical School egyik professzora évek óta próbálja elérni, hogy neandervölgyi ember klónozhasson mesterséges DNS-ből. Azt mondja, ma már ott tart a technika, hogy ez akár lehetséges is lehet. Az etikai aggályok ellenére kalandvágyó nőket keres, akik hajlandóak lennének kihordani egy neandervölgyit.

George Church, a Harvard Medical School egyik genetikával foglalkozó professzora évek óta azért küzd, hogy neandervölgyit klónozhasson. Míg korábban ez csak afféle álom volt, ma már ott tart a tudomány a professzor szerint, hogy a klónozás akár realitás is lehet. A 33000 évvel ezelőtt kihalt faj DNS-ét a professzor állításai szerint rekonstruálni tudja, fennmaradt csontokból annyi DNS-mintát tudott már szerezni, hogy az elég legyen a teljes DNS-lánc rekonstruálásához – írja a Daily Mail.

“Most szükségem van egy kalandvágyó nőre. Nagyon sok dologtól függ a siker, de szerintem összejöhet” – mondta az 58 éves professzor. Az a terve, hogy mesterségesen kiegészíti a neandervölgyi DNS-t a hiányzó részekkel, majd azt őssejtekbe ültetné be. Az neandervölgyi DNS-sel felturbózott őssejteket pedig egy emberi embrióba ültetné be a fogantatás utáni első napokban. A tervei szerint ez elég lenne ahhoz, hogy a későbbiekben neandervölgyi vonásokat szerezzen az embrió.


A hibridembriót laboratóriumi körülmények között nevelnék egy pár napig, majd beültetnék egy vállalkozó szellemű nő méhébe, hogy a tervek szerint néhány hónappal később neandervölgyinek adjon életet a nő.

Ugyan a legtöbb ország törvényei tiltják az emberi klónozást, Church elképzelése annyira szürreális, különleges, hogy az sem biztos, hogy a jelenlegi törvények lefedik ezt a területet. Az biztos, hogy etikai aggályai vannak a dolognak szép számmal.

Church egyik kollégája már 2011-ben aggályait fejezte ki, azután, hogy beszélgetett egy kicsit a dologról a professzorral. Az egyik, ami minden klónozásos kísérletnél felmerül, hogy van-e joga az embernek teremtőt játszani a saját kénye kedvére, jelen esetben van-e joga ahhoz, hogy a modern társadalomba behozzon egy több mint harmincezer évvel kipusztult fajt.

“Nem hiszem, hogy fair dolog embereket olyan környezetbe helyezni, ahol valószínűleg gúnyt űznek belőlük, csúfolják őket” – mondta arról az ötletről Bernard Rollin a coloradói egyetem bioetikával foglalkozó professzora, hogy nemcsak egy neandervölgyit klónoznának, hanem megpróbálnák meghonosítani az egész fajt. Merthogy Church nagyszabású álma az, hogy neandervölgyiekkel népesítse be a Földet, a sokszínűség jegyében. “A neandervölgyiek valószínűleg másképp gondolkoznának, mint ahogy mi gondolkozunk. Lehet, hogy intelligensebbek is nálunk. Amikor járványok törnek ki, vagy eljön annak az ideje, hogy elhagyjuk ezt a bolygót, akkor megfontolandó, hogy a miénktől különböző látásmódjuk hasznos lehet” – mondta Church a terveiről a Der Spiegelnek.

Az ötlet ellenzői azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy a neandervölgyiek védtelenek lennének a modern korban, valószínűleg nem tudnának túlélni. A legkézenfekvőbb, hogy például egy csomó olyan dologra nem lennének immunisak, amikre például a mai emberek már régen azok. Ez az újboli kihalást is eredményezheti, vagy a faj torzulását.

Míg a témában nyilatkozó, az ötletet ellenző professzorok általában egy erősen hipotetikus helyzetet képzelnek el, és úgy reagálnak, addig Church a nyilatkozatai alapján nagyon is komolyan gondolja, hogy véghezviszi a tervét.

A neandervölgyiek egyébként a mai napig bennünk élnek, a legutóbbi kutatások már bebizonyították, hogy az európai lakosság 1-4 %-ában megtalálható a neandervölgyi emberek DNS-e.
Vissza az elejére Go down
Argonka

Argonka

Hozzászólások száma : 69
Csatlakozott : 2013. Jan. 25.
Tartózkodási hely : Győr

Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? EmptyVas. Feb. 17, 2013 7:36 am

Az biztos, hogy vannak etnikai problémák tömegével, de egy egész fajt feltámasztani a kihalásból azért nem semmi. Úgyis ráfér a fajunkra a genetikai frissítés és a más gondolkodás (vagy csak a gondolkodás).
Lehet, hogy csúnya rossz ember vagyok de engem érdekelne egy Neandervölgyi faj olyannyira, hogy drukkolok neki. remélem megcsinálja :D
Ebben laikus vagyok de nagyon és nem tudom mi lesz ennek a következménye.
Bár szerintem ez a dolog egy ideig lógni fog a levegőben (min 9 hónap). De azért várom a szaftos eseményeket. Csak remélni tudom, hogy nem az lesz a vége, hogy titokban mégis megcsinálják és egy dobozban ül szegény Nedi egész életében.
Vissza az elejére Go down
Fullmetal

Fullmetal

Hozzászólások száma : 14
Csatlakozott : 2013. Mar. 15.
Kor : 23
Tartózkodási hely : Föld

Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? EmptyPént. Márc. 15, 2013 11:04 pm

Hehe... ez körülbelül olyan, mint amikor a Japánok a mammut kezdték újra éleszteni... az is hihetetlen, még sem kell sok sikerhez.
Vissza az elejére Go down
hamsa
Admin
hamsa

Hozzászólások száma : 354
Csatlakozott : 2013. Jan. 23.
Kor : 32

Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? EmptySzomb. Márc. 16, 2013 1:18 am

Hát ez a klónozásos téma sántít. Nem neandervölgyi fajt támasztja fel, hanem létrehoz egy jelenkori Ember - Neandervölgyi hibridet. És aztán lehet majd vitatkozni, hogy mennyire is hasonlít, gondolkodik és viselkedik úgy, mint 33.000 évvel ezelőtt élt ősei.

A másik, hogy akárhogy is nézzük, de ember, nem egy tárgy, még az állatkísérleteket is elítélem, bár tény, jobb, hogy kisegerek halnak bele a mérgekbe, és nem emberek, tehát valamilyen szintig szemet tudok húnyni felette. De ha ez elkezdődik, akkor jöhet a vita. Ember e vagy sem? A jog megvédi e attól, hogy kísérleti alany legyen beleegyezése nélkül? Több millió dolláros projektről beszélünk, egy olyan világban, ahol a pénz az isten. Miből gondolják, hogy csak úgy szabadon hagyják elsétálni a pénzüket? Kísérleteket akarnak majd, és ezzel megnyomorítják egy ember életét.

A másik pedig, hogy kihaltak. Biztos, hogy volt oka, ugyanis csak úgy viccből nem hal ki faj. Ez azt jelenti, hogy életképtelenek voltak.

Ha klónozni szeretnének fajokat, akkor olyanokkal kellene kezdeni, amelyek jelen korunkban haltak ki és nem azért, mert a természet így akarta, hanem azért mert az ember kiirtotta őket. Rengeteg tigris faj, farkasok, madarak, hal fajok.

Úgy gondolom ezt mindenki támogatná.

_________________
Ha teszed a dolgod a világban, meghalhatsz! De ha nem teszed mi értelme élned?
Vissza az elejére Go down
Fullmetal

Fullmetal

Hozzászólások száma : 14
Csatlakozott : 2013. Mar. 15.
Kor : 23
Tartózkodási hely : Föld

Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? EmptySzomb. Márc. 16, 2013 1:36 am

Igen teljesen igazad van. De szerintem előbb a régebbi fajokkal akarnak sikereket elérni és aztán jönnének a mostani korok felé Kitudja mi jár abban a nagy koponyájukban...

De ettől függetlenül én támogatnám az ötleted!
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
Klónoznák a Neandervölgyit? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Klónoznák a Neandervölgyit?   Klónoznák a Neandervölgyit? Empty

Vissza az elejére Go down
 
Klónoznák a Neandervölgyit?
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
pirulapublic :: UFO-k, gyíklények és hasonló "fringe" témák-
Ugrás: