HomeGy.I.K.Hírek MátrixGalériaBelépésRegisztráció

Share | 
 

 Jelzőtábla

Go down 
SzerzőÜzenet
hamsa
Admin
hamsa

Hozzászólások száma : 354
Csatlakozott : 2013. Jan. 23.
Kor : 31

TémanyitásTárgy: Jelzőtábla   Szomb. Jan. 26, 2013 7:03 am

Jelenleg a világunkban rengeteg olyan tanítás, írás, tudományos tény létezik, melyek mindenképpen valamilyen irányba terelik a gondolatainkat. Ezek mindenképpen egymásba fonódnak és egymásból táplálkoznak, egymást éltetik. A kérdés csak az, hogy ebben a hatalmas kaotikus rendszerben, hol vannak a határok? Hol mondhatjuk valamire, hogy ez rossz és ez jó?

Minden istennel és az ismeretlen világgal, legyen az alsó vagy felső világ az érzéseinkre próbál hatni. Ennek több szintje is van, az egyik, melyet a főbb vallások követnek az a félelem. Ha nem tartozol közénk, akkor valami nagyon szörnyű, még ennél a világnál is szörnyűbb helyre fogsz kerülni, de ha közénk tartozol, akkor egyenes utad van az örökkévalóságig tartó szeretetbe, boldogságba, királyságba.
Megint más hitrendszerek arra építenek, hogy olyan dolgokat ígérnek, melyeket csak halálod után kapsz meg, de mellette semmiféle megkötés nincsen Földi életed során. Élj úgy, ahogy akarsz, gondolkodj úgy ahogy akarsz, cselekedj úgy, ahogy akarsz, teljes szabadság van a világon, korlátlanok a lehetőségek és ami még fontos, hogy ez az egész csak egy "játék".

Ahhoz, hogy a határokat megismerjük, hogy mi az ami nekünk használ és mi az ami nem, előbb talán az alapokkal érdemes megismerkedni. Úgy gondoltam, ez a topic legyen egyfajta jelzőtábla, mely mutatja az irányt, hogy merre is kellene haladni, és egyben figyelmeztetés is legye, hogy mi az ami tévút. Első fontos dolog ezen az úton, hogy tisztázzuk a fogalmakat.

Vallás
A vallás az, amelynek konkrétan leírt, megfogalmazott teremtéstörténete van. A világ kialakulásáról van valamilyen kialakult nézete. A vallás továbbá rendelkezik magyarázattal, hogy mi az Ember feladata a létezésben, hol helyezkedik el, és mi értelme a teremtésnek. Végül pedig van fogalma arról, hogy mi fog történni a világ végezetekor, tehát az egész teremtésnek mi a végső célja.

Ahol a három közül bármelyik hiányzik, az nem tekinthető vallásnak, az a többi kategóriába kerül.

Spiritiualizmus
Ez egy latin eredetű szó. Jelentése lélek, lelki vagy ami talán a legjobban leírja, "anyagtalan". Vagyis a nem anyagi dolgokkal való foglalkozás. Igazából a vallás is Spiritualizmus, hiszen az is anyagtalan dolgokkal foglalkozik.

Alapvetően minden izmus egy irányzatot jelent. Kommun - izmus, Nacional - izmus, Budda - izmus, Krisztian - izmus, Judea - izmus stb.

Ezotéria
Ezoterika azt jelenti, hogy belső, befelé tekintés, befelé fordulás. Az ezoterikai tanok általában arról szólnak, hogy önmagunkban találjuk meg az istent. Ami úgy egyébként nem hibás tanítás, a tanítás ott siklik ki, hogy ezzel kijelentik, hogy isten csak itt létezik, és aki felismeri maga isteni mivoltát az megváltódott. Sajnos ez nem igaz, sőt egyfajta egoizmusba csap át, melyben akár egyesek ki is jelentik magukról, hogy ők istenek. Isten részének lenni, vagy istennek lenni nem egy és ugyan az a dolog. Továbbá az Ezoterizmus azt is kijelenti, hogy minden amit tudnunk kell a világról, csupán a belsőnkre való figyelem által képesek vagyunk megismerni, így a külső világot teljesen vagy részlegesen kizárja magából.

Az ezoterizmus másik nagy hibája, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja az ellenpárját az Exoterizmust, mely az ellentéte, vagyis a kifelé fordulás, kifelé tekintés, külső világot jelenti. A külső világban legalább annyi megismerni való van mint bennünk, és ahogyan bennünk is van egy darab istenből úgy a körülöttünk lévő világban is van egy darab belőle. Ahogyan a szülőkből is van egy kis rész a gyermekben. Az isten a világ szülője, teremtője, így mindenben ott van. Az asztalos, ha elkészít egy nagyon szép díszes asztalt, akkor azt mondjuk rá, hogy az asztalban benne van az alkotó is, hisz az ő lelkét, gondolatait, látását tükrözik ezek.

New Age
Amint már megismerhettük az előző négyet, nos a New Age nem más mint ezek keveréke. Minden ami tetszik nekem, kiveszem a vallásból, az ezotériából, exotériából, spiritualizmusból és összekeverem. Majd ebből létrehozok egy saját "vallást", melyet általában szektának hívnak.

Azért azt szögezzük le, hogy csak az elmúlt 100 évben van a szektáknak negatív értelmük, ezelőtt sok száz éven keresztül a szekták elkötelezett vallási egyházak voltak, melyek szigorú vallási szabályok között éltek és nagy tiszteletnek örvendett az, aki egy szekta tagja volt.

*****

Ez lett volna a rövid leírása ezeknek a szavaknak, de bárki, aki tud hozzátenni, vagy pontosítani a szavak jelentésén, és hogy mi tartozik hozzájuk kérem ossza meg velünk. Minél többet tudunk ezekről a dolgokról minél több az ismeretünk, a tudásunk és ezzel együtt a MEGÉRTÉSÜNK, annál tisztábban látunk majd ebben a kaotikus világban és el tudjuk dönteni, hogy melyek azok a spirituális információk, melyeket érdemes meghallgatnunk és melyek azok, amelyek a helyes útról letérítenek minket.

Ebben a topicban nincs kiemelve 1 adott vallás, amelyet követni kell! Bármelyik vallás tagja hozzászólhat, vagy spirituális közösség tagja és megoszthatja véleményét. Vallási viták annyira nem érdekelne, mivel ezt a topicot inkább tájékozódásra szántam, ahol megoszthatjuk egymással gondolatainkat ezekről a dolgokról. De úgy gondoltam, hogy nem kezdjük egymást szidni, csak mert valaki másban hisz.

Azt is szívesen fogadom, ha valaki a saját spirituális közösségét megnevezve leírja, hogy pontosan miről is szól az amit gondolnak a világról és mit képviselnek. NEM TANÍTÁS jellegűen, csakis ismertető jellegűen. Az ismeret felszabadít, mert abból mindig Megértés születik. Aki pedig világosan lát az úgy lát, ahogy maga az isten.
Vissza az elejére Go down
FiX

FiX

Hozzászólások száma : 36
Csatlakozott : 2013. Feb. 01.

TémanyitásTárgy: Re: Jelzőtábla   Pént. Feb. 01, 2013 2:40 pm

Az Isten szó tulajdonnévként használva, függetlenül attól, hogy milyen világnézetű ember írja le, a magyar nyelv szabályai szerint nagy kezdőbetűvel írandó.
Vissza az elejére Go down
http://fixunit.hu/
Kenderke

avatar

Hozzászólások száma : 24
Csatlakozott : 2013. Jan. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Jelzőtábla   Szomb. Feb. 02, 2013 10:05 am

Én egyelőre csak a definíciókhoz szeretnék hozzáfűzni annyit, hogy a "szekta" jelentése sokkal több tényezőből tevődik össze, és nem feltétlenül igaz rá a szinkretizmus (New Age-jelleg)

1. exkluzivitás - csak bizonyos "kiválasztottak" lehetnek a tagjai, nem lehet könnyen csatlakozni hozzájuk, és tanításaik sem elérhetőek bárkinek
2. sajátos szakzsargonjuk van, amit a többségi társadalom egyáltalán nem ért
3. gyakran elvárják a követőktől, hogy a világtól elvonultan éljenek és szakítsanak meg minden kapcsolatot a "kívülállókkal"
4. általában (de nem minden esetben) egy nagyobb vallási, spirituális csoportról váltak le
Vissza az elejére Go down
Zimó

Zimó

Hozzászólások száma : 128
Csatlakozott : 2013. Feb. 03.
Tartózkodási hely : Vác

TémanyitásTárgy: Re: Jelzőtábla   Vas. Feb. 03, 2013 11:01 pm

Elméletek, melyek vitát gerjesztenek, melyek megosztanak és pártoskodásba torkollanak, melynek véglete a vérontás.

Nekem Jézus fogalmazta meg legjobban és a legegyszerűbben az élethez a hozzáállást.

Azt mondta Jézus, hogy Atya és nem Úr.
Az Úr parancsol, büntet, ostoroz, féltékeny az Atya szeret és gondoskodik, tehát mindig figyel rám, benne feltétlen a bizalmam. Mivel van, adatott, szabad az akarat, lehet választani, kinek - kinek vérmérséklete szerint:
- van, ki urat szolgál, Istent fél.
- van, ki az Atyját szereti és tiszteli, igyekszik megtartani annak akaratát.
Minden egy, ami kicsiben, az nagyban. Atyám gondoskodik rólam és megadja, amire szükségem van (nem amire én gondolom, hogy szükségem van!), ahogy én is a gyermekeimnek.
Rajtuk a szemem, bár ők gyakran ezt nem is veszik észre, annyira belefeledkeznek a játékba. Hol összevesznek, civakodnak aztán meg kibékülnek és tovább játszanak, cseperednek, hogy olyan teremtők legyenek, mint a szüleik. Mert "Isten a maga képmására teremtette a világot", teremtő embert, egy kis teremtőt hozott létre.

Jn 10.34
Jézus folytatta: „Hát nincs megírva törvényetekben: Én mondtam: istenek vagytok?
Jn 10.35
Ha már azokat is isteneknek mondta, akikhez az Isten szólt, és az Írás nem veszítheti érvényét,
Jn 10.36
akkor hogy vádolhatjátok káromlással azt, akit az Atya megszentelt és a világba küldött, azért mert azt mondtam: Isten Fia vagyok?


Ez a Jézus mondott egy aranyszabályt: Tegyétek az emberekkel, amit szeretnétek, hogy azok megcselekedjenek veletek!
Én ezt megfordítottam: Azt kapod, amit másokkal teszel.

Mi kell még az élethez?
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Jelzőtábla   

Vissza az elejére Go down
 
Jelzőtábla
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
pirulapublic :: Vallás/Spiritualizmus/Ezotéria/New Age-
Ugrás: