HomeGy.I.K.Hírek MátrixGalériaBelépésRegisztráció

Share
 

 Mi a helyzet az oktatással?

Go down 
SzerzőÜzenet
Lángos

Lángos

Hozzászólások száma : 22
Csatlakozott : 2013. Mar. 14.

Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? EmptySzer. Május 01, 2013 12:45 am

Kiindulási pontként egy két részes videót osztanék meg veletek.

https://www.youtube.com/watch?v=s233IA1f2L4

https://www.youtube.com/watch?v=PyMhBoqjAvk

Valóban ez volna a helyzet vagy túlságosan hatásvadász a videó?
Valóban ez volna a helyzet vagy ezek elszigetelt esetek, továbbá a fáradtság és a zavarodottság teszi? Bár nem hinném, hogy szimpla fáradtság az, hogy a második világháború az 1800-as években volt, hogy a Hold felszínén egy tollból kifolyik a tinta, vagy az, hogy "...nem, úgy marad, nincs levegő."
Úgy gondolom (legalábbis bízom benne), hogy ezek az emberek nem ilyenek, mint ahogy ez a videó bemutatja és nyilván értenek a saját szakmájukhoz, de valóban ennyire kezd hanyatlani az általános műveltség?
Vajon az emberek hozzáállása és a gyermeknevelés változott vagy az oktatási rendszer züllött le? Hiszen számtalan helyen olvashatunk utána, hogy a nem is olyan távoli múltban milyen szinten voltak a magyar diákok, nemzetközi viszonylatban is.
Ha feltételezzük, hogy ez nem elszigetelt dolog, akkor gondoljunk bele, milyen nehézségekbe ütközhet az "ébresztgetés", amelynek véleményem szerint egyik alappillére a történelem. Hogyan magyarázod el és próbálsz rávilágítani összefüggésekre így, ha nem tudja vagy nem biztos benne, hogy egy ilyen esemény sorozat, mint a második világháború mikor volt? Mert ugye a konkrét időpontnál kicsit jobban bele kellene merülni a részletekbe. Én azt látom, hogy egyáltalán nincs érdeklődés, már fiatalabb korban sem (14-18), a minket körülvevő dolgok iránt. Van jobb esetben egy érdeklődési kör, de a világ erre a témakörre szűkül le. Számtalan olyan embert ismerek akik nem tudták eldönteni mit kezdjenek gimnázium után, mert egyszerűen semmi nem érdekelte őket. Így olyan pályát választottak, ahova egyrészt be tudnak jutni (mert tehetséges, okos emberekről van szó, de az eredményeik nem ezt tükrözik, mert egyszerűen nem érdekli semmi), másrészt pénz legyen. Bejusson az adott helyre és pénz legyen. Volt aki kiment Ausztriába szobalánynak. Eszembe nem jutna lebecsülni vagy kritizálni a választott utat, csupán a motivációját nem tudom elfogadni. Bár ezt még nem tudom, hogy mennyire az ő hibájuk.
Hogyan képes a rendszer teljes érdektelenségbe taszítani embereket!?
Véleményeket, tapasztalatokat várnék ettől a témakörtől. Különösen szívesen olvasnék válaszokat oktatásban dolgozóktól.
Vissza az elejére Go down
cogitoergosum

avatar

Hozzászólások száma : 155
Csatlakozott : 2013. Feb. 26.

Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? EmptySzer. Május 01, 2013 7:35 am

Nem vagyok tanár, így csak saját tapasztalatot tudok írni arról az iskolarendszerről, amelyben felnőttem, tanultam.

Először is hadd tegyek fel egy fontos kérdést. Mi az egész iskolarendszernek, tanulásnak, tudásnak, ismeretszerzésnek az alapja?

A válasz az, hogy az ember megtanuljon helyesen írni, olvasni, szöveget értelmezni, a számtani alapműveletekkel, geometriai alapismeretekkel (logika) tisztában legyen.

Ha ezeket nem sajátítja el valaki rendesen általános iskola első két évében, akkor az egész további "ráépüléses" oktatásnak semmi értelme nincs. Valószínűleg ez a negatív kezdeti hatás, pluszban a tv-n való szocializálódás hatványozottan megmutatkozik már a mostani generációs egyetemi hallgatók között is. Tisztelet a kivételeknek persze.

Az oktatási rendszert sajnos tudatosan tették tönkre a volt, és jelenlegi politikusaink, - tudjuk kik örömére, és sugallatára - valamint süllyesztették le a mostani színvonalra. Manapság mindenki lehet diplomás, akár könnyített könyvtár szakon, vagy szociálpedagógus vonalon. Sajnos ezért nem ér semmit ma egy diploma, és ezért nincs már sehol a régi nívója a magyar oktatásnak, egyetemeknek.

Majd az iskolaévek után, az életben az első pofon mindenkit akkor ér, amikor is megpróbál elhelyezkedni. Rögtön rájön az ember, - és hamar kiábrándul mindenből - amikor is azt tapasztalja, hogy nem a szakmai tudása számít a megpályázott álláslehetőségeknél, hanem a személyes ismeretség, rokoni kapcsolatok, ismerősök ismerősei, és hasonló régi dogmák, "beidegződések". Szóval a régi mutyi rendszerhez képest semmi sem változott ezen a téren sem.

Amúgy meg véleményem szerint manapság már szorgalommal, érdeklődéssel, kitartással, valamint egyszerű, alternatív módszerekkel (internethasználat, böngészőkezelés, igen, nem, mégse gomb biztos használata, pontos bal egérgomb kattintások) simán szert lehet tenni akár egyetemi szintű tudásra is. Igaz nincs róla papírod, de számít ez valamit? Az vagy, amit ténylegesen tudsz, a papír meg csak arra való, amire... (úgyis mindenki tudja)
Vissza az elejére Go down
jasser_arafat

jasser_arafat

Hozzászólások száma : 27
Csatlakozott : 2013. Jan. 30.

Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? EmptyCsüt. Május 02, 2013 7:16 am

Sziasztok.
Az oktatás témához kapcsolódó hír:

http://mno.hu/csaladesneveles/gyeweveles-ne-legyen-legjobb-baratja-a-gyereknek-1158470

Nem csak a családot kell megszüntetni, hanem a barátokat is.
Vissza az elejére Go down
Open-eyed

Open-eyed

Hozzászólások száma : 129
Csatlakozott : 2013. Feb. 03.

Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? EmptySzomb. Május 04, 2013 3:17 am

Egyet értek veled Cogitoergosum (jó név, remélem nem írtam el :D).
Szándékosan van tönkretéve az oktatási rendszerünk. Többnyire csak elméleti oktatásra korlátozódik, ami nagyon nem helyes, ráadásul mindenkit egy kalap alá akar beskatulyázni. Találó ez a kép:
Mi a helyzet az oktatással? B5TgS
Szegény hal, a víz alatt sokkal jobban megél mint akármelyik másik állat, de a famászásban megbukik.

Tényleg ez a helyzet ma is az iskolákban. Ugyan azt az "érettségit" kell megírni minden gyereknek, akármilyen képességekkel is rendelkezik. Aki okos lenne, az lassan halad, aki lassabban tanulna, az lemarad és megbukik. Pedig el kéne gondolkodni ilyenkor a tanároknak, hogy talán ők a hibásak és nem a gyerek.
Ebből röviden látszik is, hogy mi a tanárokról a véleményem (tisztelet a lelkiismeretes kivételnek).
Nem hiába a mondás: "Aki tudja, csinálja. Aki nem tudja, tanítja. Aki tanítani sem tud, az igazgatja" Ezzel teljesen egyet tudok érteni.

A másik szomorú dolog az elhelyezkedés, ahogy Cogi írta. Ha nincs ismerős, akkor csak azok tudnak elhelyezkedni, akik lyukat mesélnek a hazugságaikkal a (többnyire elég buta) HR-esek hasába. Nem az számít, hogy a munkát hogy tudná elvégezni. Azt nem is nézik.
Később meg csodálkoznak, hogy a munka nem halad, tele van hibával, lopnak csalnak hazudnak, lustulnak az emberek, mert nem képesek értelmes embereket felvenni, csak haszontalan nagyszájúakat. Ez a szomorú igazság.

Egy egészséges oktatási rendszernek nem kellene tartalmazni a mai oktatási anyag 70%-át, ami totálisan felesleges. Cserébe meg kellene tanítani minden gyereket a suli alatt az alapvető élethez szükséges cselekvésekre, eljárásokra.
Mit kellene tudni egy leérettségizett gyereknek?
- írni, olvasni, számolni, gondolkodni, érvelni, beszélni
- legalább két idegen nyelven is jól beszélni, írni
- gépjárművezetői engedélyt megszerezni (igen, a kötelező állami oktatáson belül)
- jól úszni, futni, alapvető önvédelmi technikákat ismerni
- alapvető elsősegély-nyújtási eljárásokat ismerni
- röviden az országunk lényegi törvényeit tudni, pl. adózási rendszer
- az élet alapvető dolgait ismerni, pl. lányok: főzni, vasalni, varrni, takarítani, stb..
fiúk: barkácsolni, kertet gondozni, kocsit szerelni, stb..
- tisztelni a természetet, állatokat, időseket, lényegileg az életet
- gyereknevelés
- alapvető fizikai, kémiai, biológiai, földrajzi tények, megfigyelések (sajnos rengeteg felesleges anyagot megtanítanak a gyerekeknek, de teljesen alapvető, hétköznapi dolgokról fogalmuk sincs, pl. a lebegő toll esete)
- tudni alapvető természetes gyógymódokat (a természetben minden gyógyítására megtalálhatóak az anyagok, nem léteznek általános tévhitben létező gazok, gyomnövények. Minden növénynek meg van a szerepe és a hatása, minden jó valamire, de semmit nem ismerünk belőlük)
- alapvető túlélési technikákat ismerni
- hogy kell tájékozódni térképen, városban
- közmondásinkat, régi kultúránkat, szokásainkat ismerni
- minden ország alapvető szokásait tudni

Ezek alapvetően a szülők feladatai lennének manapság, de nagyon kevés a rendes család és a rendesen nevelni tudó szülő.
Lehetne még sorolni, de látjátok az irányvonalat.
A nagybetűs életre kéne felkészítenie a sulinak, nem pedig arra hogy magolj be irdatlan mennyiségű értelmetlen anyagot, hogy csalj, puskázz, hogy tudj tanulni egy éjszaka alatt a következő tesztre, hogy két nap múlva már semmire ne emlékezz.
Ez mind megoldható lenne. Sőt, még az utolsó 4 évben, pl. gimnáziumban mindenkinek lehetnének választott tantárgyaik is. Olyanok, amik tényleg hozzájárulnak a későbbi boldogulásukhoz az életben, pl. önismereti órák, ahol rájöhetnek, hogy mit is szeretnének csinálni az életben, mivel sokan érettségi után sem tudják, mik szeretnének lenni.

Igen Lángos, a helyzet még ennél is szörnyűbb. Sok gyerek a teljes érdektelenség és unalom világában él. A valódi világról azt hiszik mindent tudnak, közben nagyon gyenge tudással rendelkeznek. A rendszernek az a lényege, hogy tulajdonképpen gondolkodásra képtelen "robotokat" neveljen. Ezért is van az, hogy csak azok rúghatnak labdába, akik egy elég kicsi célterületre fókuszálva sokat tudnak, így egy-egy adott területet nagyon jól ismernek, de az egészről fogalmuk sincs. Nem érdekli őket más, csak egy-egy kis területe az életnek.
Egy biztos, ha lesz gyerekem, nem szeretném állami iskolába járatni, az tuti!
Vissza az elejére Go down
Argonka

Argonka

Hozzászólások száma : 69
Csatlakozott : 2013. Jan. 25.
Tartózkodási hely : Győr

Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? EmptySzomb. Május 04, 2013 5:11 am

Itt van egy ujjabb tök jó oldal: http://azigazsag.hu/ Sok mindent összefoglal mondjuk azért vannak hiányosságai.

A véleményem az hogy én nem szeretem az iskolát. Sőt egyik gyerek sem szereti hmm milyen fura...


(nem adja be videóban)
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
Mi a helyzet az oktatással? Empty
TémanyitásTárgy: Re: Mi a helyzet az oktatással?   Mi a helyzet az oktatással? Empty

Vissza az elejére Go down
 
Mi a helyzet az oktatással?
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
pirulapublic :: Társadalomkritika/Karikatúra/Szatíra-
Ugrás: